Mobil logo

te PÅ G

Visst skulle världen vara en fattigare plats utan te!

Så fyllt med personlighet och karaktär och med så många hälsogivande egenskaper så inbjuder te alltid till en stund antingen i ensamhet eller tillsammans med vänner. Te är nyttigt, energigivande och smakmässigt underbart. Att säga att det finns ett te för varje tillfälle är ingen underdrift. Ungefär så här beskriver Johan & Nyström te för världen. De tillägger även de viktigaste av ledord - ekologi, rättvisa och smakglädje.  Vi kan inte annat än att hålla med. 
 

Svart te

Det svarta teet bearbetas mycket hårt och får en kraftigare smak än de övriga typerna. Man plockar toppskottet och de nästkommande bladen och låter dem vissna i mörka rum tills de blir mjuka. Bladen rullas så att all vätska kommer fram. Sedan läggs de i varma och fuktiga rum där teet oxiderar kraftigt. Enzymerna kommer under oxidationsprocessen att omvandla små antioxidanter till större som ger färg och den karaktäristiska smaken till teet. Svart te förddes i Kina i slutet av 1500-talet. Fram till slutet av 1800-talet var Kina ensamma i världen om att producvera svart te. Det var alltså först i slutet av a1800-talet som engelsmännen fick upp ögonen för drycken och började egen teproduktion i sina kolonier i Indien och Sri Lanka.
 

Grönt te

Grönt te är den typ som behåller mest av bladens ursprungliga smak. Man plockar "Two leaves and a bud"  alltså toppskottet och de nästkommande två bladen. Direkt efter att man plockat teet hettas det upp för att avbryta enzymernas aktivitet och på så sätt behålls teets naturliga antioxidanter.  Bladen rullas för att få fram smak och arom och till sist hettas de upp och torkas. Grönt te har traditionellt sätt varit något unikt för Kina och Japan men idag sprids de över hela världen. Delvis för sin smak men framför allt  för att grönt te sägs vara hälsosamt och innehåller både B- och Cvitaminer, mineraler. fluor samt antioxidanter. Med kryddor, frukt och blommor har den milda tesmaken förstäkts och på så sätt lockat till sig ännu fler tedrickare. Grönt te gör sig dessutom fantastiskt bra som iste.
 

Vitt te

Vitt te är det finaste teet av de alla. Det är det teet som bearbetats minst. Av tebuskar med ursprung i norra Kina plockar man antingen bara toppskottet eller blad och toppskott. Skottten och till viss del bladen är täckta med ett fint lager hår som gör teet silverskimrande vitt. Teet torkas helt naturligt, ofta både utomhus direkt under sol eller inomhus. Efter torkningen hettas teet snabbt upp så att det blir helt torrt. På detta sätt behåller tebladen mycket av de nyttiga ämnen som naturligt finns i tebuskens blad. Det vita teet innehåller därför fler antioxidanter och andra näringsämnen än något annat te.
 

Rött te

Rooibos (uttalas rojboss) kommer från Sydafrika och kallas ofta för rött te. Vilket igentligen är fel att kalla den då Rooibos inte är en teplanta utan kommer från en liten buske med det latinska namnet Aspalathus linearis. rooibos betyder röd buske. Rooibos innehåller inget upppiggande och passar därför extra bra att dricka innan läggdags.